Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı
Deprem sırasındaki zemin hareketinin yapıya etkisi nedir?
Yapılara etkimesi beklenen olası bir deprem hareketinin oluşturacağı dinamik yükler, depremin şiddeti, yapının deprem merkezine uzaklığı, sismik dalgaların yapının bulunduğu bölgeye gelinceye kadar geçtiği yerkabuğu katmanlarının jeolojik durumu, yapının bulunduğu bölgenin yerel zemin yapısı, yapı taşıyıcı sistemin dinamik özellikleri gibi parametrelere bağlı olarak değişim gösterir. Bu nedenle dinamik yüklerin hesaplanması, yapı ve deprem mühendisliğinin en önemli problemlerinden birisidir.
Depreme dayanıklı bina sözünden ne anlamalıyız?
Depreme dayanıklı binalarda,
– hafif şiddetli depremlerde yapısal ve yapısal olmayan sistem elemanları herhangi bir hasar görmemelidir;
– orta şiddetli depremlerde yapısal ve yapısal olmayan elemanlarda oluşan hasar onarılabilir düzeyde kalmalıdır;
– şiddetli depremlerde binada göçme olmamalı, can güvenliğini sağlamak amacıyla kalıcı yapısal oluşum sınırlandırılmalıdır.
Çelik Yapı Sistemleri
Çelik yapı sistemlerinin pratikteki uygulamaları nelerdir?
2006 yılının Mart’ında yayınlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kurallarına göre, çelik yapıların pratikteki uygulamalarını içeren dört farklı yapı sistemi vardır.
Bu sistemler şunlardır:
1. Her iki doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden oluşan beş katlı çelik bina.
2. Her iki doğrultuda süneklik düzeyi yüksek merkezli çelik çaprazlı perdelerden oluşan yedi katlı çelik bina.
3. Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden, diğer doğrultuda yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan karma taşıyıcı sistemli altı katlı çelik bina.
4. Bir doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden, diğer doğrultuda normal çelik çaprazlı perdelerden oluşan karma taşıyıcı sistemli tek katlı endüstri binası.