Blog

DEKORASYONUN İÇERİĞİ

Neler Dekorasyona Girer Neler Girmez?

Dekorasyon denilince, aklımıza yaşam alanlarının güzelleştirilmesi gelir. Bu güzelleştirme de kişilere göre güzellik anlayışı ile değişkenlik gösterir. Aslına baktığınızda da çok hassas bir konudur. Uygulanacağı alanlar ile mekanı kullanacak kişi arasında, iletişim kopukluğu yaratmayan dekorasyon çözümlerine başvurulmalıdır. Doğru bir çözüm de neyin ne olduğunu bilmekten geçer.

Dekorasyon Mekanın Hangi Bölümlerinde Uygulanır?

Dekorasyon, tasarım kültüründe işin en son aşamasıdır. Yani mekanın tüm zahmetli işleri ve kabuk tasarımı bittikten sonra mekanı dekore edersiniz. Peki, mekanda hangi kısımlar dekore edilir? Örneğin; duvarın saten alçısı zaruri bir malzeme iken boya dekorasyon malzemesidir. Zira amacı görselliktir. Bu sebeple, evi boyamak o evin dekorasyonuna dahil edilen bir durumdur.

Mobilyaların doğru yerde ve doğru türde kullanımı o mekanda tasarım kurallarına girer fakat koltukların rengi ve dokusu dekorasyona dahildir. Zira oturma ihtiyacına ek olarak, görsellik için yapılan bir işlemdir. İş yerlerinde çalışanların iş stresine karşı dayanıklı olması, stresten etkilenmemesi için kullanılan renkler, dokular, fotoğraflar gibi mekanı eğlenceli ve rahat hale getiren leke çalışmaları da dekorasyona dahil edilebilir.

Dar mekanlarda yapılan bazı dekorasyon uygulamaları da çok önemli etkilere yol açar. Örneğin; dar bir koridorun duvarlarında akvaryum kullanmak veya ferah renkleri tercih etmek mekanın kimliğini ve etkisini olumlu yönden değiştirecek bir dekorasyon uygulamasıdır.

Ticari sosyal mekanlarda, oldukça fazla rast geldiğimiz konsept çeşitliliğini de değerlendirelim. Mekanın konseptini ve amacını anlatan fotoğraflara, bitkilere ve objelere rastlarız. Konsept mekanlardan da anlaşılacağı üzere aksesuar kullanımı da dekorasyon uygulamasına dahildir.

Dekorasyonun Doğru Yerde Doğru Amaçla Kullanılması

Yukarıda bahsettiğim örnekleri toparlayacak olursam; görsel açıdan mekanda yaptığınız dokunuşlar dekorasyon kavramına dahildir ve buna ek olarak o mekana kimlik kazandırma, mekan ihtiyaçlarını sağlama ve insan sağlığına etki etme gibi işlevlere de sahiptir. Mekanlarınızı güzelleştirmeniz, sizleri daha zevkli ve daha huzurlu insanlar yapacaktır.

İnsan ilişkilerinize, trafikteki ruh halinize, hayvanlara olan şefkatinize, iş stresinize ve diğer tüm hayattaki pozisyonlarınıza, mekanlarınızın sizler için ne kadar doğru tasarlanıp dekore edildiği karar verir. Dekorasyon kavramını daha bilinçli öğrenerek daha anlamlı uygularsak mutlu mekanların mutlu insanları olacağızdır.

Call Now ButtonHemen Teklif Al

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!